Hur många personer tog sitt liv 2022?

1569- Det här är inte bara siffror.

Under 2022 var det 1569 människor som dog i psykologiska olycksfall, eller självmord och suicid som är vanligare ord för den katastrof det är när en person tar sitt liv. 1102 män och 467 kvinnor.

Varje siffra representerar en människa.
En pappa, en mamma, en son, en dotter, en bror, en syster, en vän, en partner, en kollega, en chef, en skolkamrat, en granne, en svärson, en svärdotter, en kusin, en förebild, en människa.

Det här är statistiken för säkra och osäkra suicid. Jag redovisar båda på samma sätt som Suicide Zero och Mind gör. Det osäkra kallas för Skadehändelser med oklar avsikt i Socialstyrelsens dödsorsaksregister.

Bryter vi ner statistiken ytterligare var det 14 barn i åldern 0-14 år som tog sina liv.
Det är ofattbart att ta in. Det går INTE åt rätt håll.

Sök på: X60-X84 Avsiktligt självdestruktiv handling och Y10-Y34 Skadehändelser med oklar avsikt.

Jag har sedan 2014 arbetat med frågan suicidprevention. Jag kommer troligen fortsätta min livsmission så länge jag lever.

Att förändra attityder kring psykisk ohälsa och att rädda liv.

Mitt varför är att min mamma Kerstin tog sitt liv 1997 och min pappa Sven tog sitt liv 2006. Hade jag vetat det jag vet idag hade de inte dött så. Jag bär dock ingen skuld över att jag inte visste bättre då.

Jag vet att det här inlägget är jobbigt att läsa, speciellt nu när många längtar efter semester och vi har nog med elände.
Men det här är verkligheten.

Likt Hans Roslings bestämda ord- ”Jag vet”.  Så vet jag att det är TILLSAMMANS vi kan rädda liv och minska lidande. Jag vet att det är KUNSKAP och MOD som behövs.

Det handlar om medmänsklighet.

Ta hand om dig- var du än är.

Våga fråga. Våga lyssna. Våga agera.
❤️☀️🌳